"Taclale", al treilea CD din Colecţia “Mari actori români”, interpretat de Ion Lucian, a fost lansat joi, 23 decembrie 2010, la Teatrul Excelsior din Bucureşti.

CD-ul cuprinde 23 de povestiri și fabule atent interpretate, unele dintre ele fiind  prezente în cartea “Fantezii pe teme Umoristice”, una dintre capodoperele marelui actor, carte publicată în 1998.

Acesta, se deschide cu “O poezie pentru copii”, continuă cu mărturisiri despre activitatea artistică, apoi autorul ne îndeamnă să îl însoțim în timp pentru a ne încânta cu rememorarea  unor întâmplări trăite alături de oamenii importanți Domniei Sale, precum Eugen Ionescu, Radu Beligan, Constantin Notara, întâmplări care au ramas adânc gravate în inima maestrului. Textele sunt interpretate cu aceeași sinceritate și originalitate, cu aceeași emfaza ca și când s-ar afla în fața publicului (“Suflet curat”, “Bătrâna și măgarul”, ”Rinocerii”, “Spitalul de nebuni”).

Majoritatea pieselor reprezintă confesiuni, memorii, spiritul ludic și învățămintele se păstrează pe durata întregii arte teatrale, conducând-l pe ascultător în lumea teatrului radiofonic, al spectacolului dăruitor de frumos. Piesele sunt adevărate scene emblematice, care ne amintesc de parfumul și candoarea teatrului radiofonic, având-o ca și parteneră pe nimeni alta decât pe soția Domniei Sale, Paula Lucian, în scenete precum “Cine va plăti?”,  “Consult medical”, “Renunțări”. Fabulele prezentate sunt pline de învățăminte, pe care autorul le transmite publicului cu mare delicatețe  imprimând o nota de originalitate întregului proiect (“Excese”, “Concurs geometric”). Este un CD educativ, presărat pe alocuri cu momente pline de umor, ale caror menire este să trezească conștiința ascultătorului și să îl facă să reacționeze la frumos. Întâmplările și fabulele iți transmit emoția trăită în anumite perioade din viața marelui artist, totodată  transpunându-se în postura unui pedagog pentru cei mici povestindu-le cu aceeași implicare scenete pline de talc.

Regia și ilustrația muzicală se suprapun perfect tonului dat de marele actor pentru fiecare moment artistic și alcătuiesc adevărate povestioare, dăruite cu multă afecțiune publicului iubitor de artă.

Ion Lucian are marele talent de a interpreta în aceeași manieră extraordinară, atât pentru copii cât și pentru adulți, interpretări alese imprimându-le acea notă de expresivitate și de afectivitate caracteristică geniului său artistic.

Mai bine de o jumătate de secol m-am străduit să vă aduc un strop de bucurie, să vă luminez clipele întunecate, să vă învăț să râdeți către soare. Acum, deoarece veniți spre mine din ce în ce mai rar m-am gândit să vin eu spre voi. Pe acest disc aveți câteva povestiri și fabule pe care vi le ofer cu dragoste,  să vă alunge tristetea. Când veți fi vreodată îngândurat, ascultați acest disc și totul se va lumina iar eu voi fi fericit.” (Ion Lucian)

Ion Lucian
este întemeietorul Teatrului Ion Creangă din București, actualmente Director al Teatrului Excelsior, teatru care își va avea lansarea, într-o haină nouă, în primăvara anului viitor.
01 Sunt un orb 00:57   15 De dragoste maritimă 00:39
  02 Copilariă 03:56   16 De dragoste imobiliară 01:12
  03 Baba oarba 02:55
17 De dragoste rutieră 00:56
  04 Sărut 00:48   18 Cântec de nuva verde 01:24
  05 De mult negru 01:15   19 De dragoste pentru iubita mea 02:29
  06 La farmacie 00:59   20 De dragoste marină 02:00
  07 De dragoste picturală 00:28   21 Uriașul 03:05
  08 De dragoste autumnală 01:38   22 Întrebare 01:01
  09 De dragoste animalieră 1 00:16
23 Mama 01:12
  10 De dragoste animalieră 2 00:12   24 Părinții 02:58
  11 De dragoste animalieră 3 00:30   25 Scurtă despărțire 02:07
  12 De dragoste vestimentară 00:43   26 Un actor 04:40
  13 De dragoste preventivă 01:48   27 Final: Sunt un orb 01:52
  14 De dragoste mortală 00:46        

Text de: Horațiu Mălăele Sunet și mixaj: Peter Zaad
Interpretare: Horațiu Mălăele Regie şi ilustraţie muzicală: Enea Dabija
  Producător: Sorin Popescu
Ion Lucian s-a născut la 22 aprilie 1924, în Bucureşti. Este un cunoscut actor român, epigramist, director al teatrului de copii Excelsior şi societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti.
A debutat înainte de război, în 1940, la Teatrul Naţional. A fost aplaudat de însuşi Eugen Ionescu la Paris, jucând "Rinocerii" în 1965, într-o montare a Teatrului de Comedie, în regia lui Lucian Giurchescu. 

A jucat în piese de Eugen Ionescu şi a realizat o piesă proprie dedicată copiilor - "Cocoşelul neascultător", montate la teatre din Paris, Caen (Franţa), Rennes (Franţa), Montreal (Canada), Bruxelles (Belgia).

La Festivalul Comediei Româneşti, editia 2007, marelui actor i-a fost acordat Premiul de Excelenţă.

Maestrul este Membru al Uniunii Scriitorilor din Franţa şi Societar de Onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti. În 2004, francezii i-au oferit titlul de Ofiţer al Ordinului Naţional al legiunii de Onoare, pentru activitatea desfăşurată în spaţiul francofon. A traversat mai mult de jumătate de secol de istorie a teatrului jucând şi montând în spectacole pe scene din întreaga lume. A fost coleg cu Lucia Sturdza Bulandra şi cu George Calboreanu. A reinventat teatrul pentru copii. Actorul şi regizorul Ion Lucian şi povestea unei vieţi petrecute în teatru...
created by